Πετρέλαιο, κορονοϊός, ΟΠΕΚ και Ρωσία: ένα βαλς σε τέσσερις χρόνους

345

Η σημερινή πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού μπορεί να εξηγηθεί από ένα συνδυασμό παραγόντων σε μια ήδη εύθραυστη αγορά.

Η Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 θα πρέπει να σημειωθεί στα ημερολόγια των εκδηλώσεων στην αγορά πετρελαίου, δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν σε περίπου 33 δολάρια το βαρέλι (επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί από τις αρχές του 2016), δηλαδή μείωση κατά σχεδόν 25% σε σχέση με την τιμή της Παρασκευής 6 Μαρτίου. Εάν η αγορά πετρελαίου είχε ήδη παρατηρήσει μια αργή υποχώρηση των τιμών από το τέλος του 2019 (σε περίπου 55 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο το Φεβρουάριο του 2020 έναντι 65 δολ. το Δεκέμβριο του 2019), αυτή η κατάρρευση των τιμών αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πτώση από τη δημιουργία της αγοράς τη δεκαετία του 1980.

Μια πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού θεωρείται γενικά καλό νέο για την παγκόσμια οικονομία. Πράγματι, είναι γενικά συνώνυμη με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης για τα άτομα και για τις βιομηχανίες που καταναλώνουν πετρέλαιο. Ωστόσο, στο σημερινό πλαίσιο, η αισιοδοξία δεν φαίνεται να κυριαρχεί, καθώς η μείωση των τιμών που παρατηρείται οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά πετρελαίου.

Πληθώρα προσφοράς

Το σοκ της ζήτησης, συνέπεια της εξάπλωσης του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε ιδιαίτερα η Κίνα, υπερέβησαν το σοκ εφοδιασμού που προέκυψε από τις συνέπειες της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να σταματήσουν τη συνεργασία τους, επιδεινώνοντας έτσι την κατάρρευση των τιμών, ειδικά τη στιγμή που η προσφορά ήταν ήδη πλεονασματική στην αγορά πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης που συνδέεται με την υποτονικότητα των οικονομιών λόγω των μέτρων περιορισμού (μετά τον Covid-19), ενισχύεται από έναν καινούργιο πόλεμο τιμών που πλανάται πάνω από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Η πρόσφατη κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για τη περαιτέρω συνέχιση της συνεργασίας τους στην πετρελαϊκή αγορά, που ξεκίνησε το 2017.

Σκοπός της συνάντησης του ΟΠΕΚ + (δεκατέσσερις χώρες του ΟΠΕΚ και εννέα εκτός του οργανισμού) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου ήταν να συζητηθεί μια περαιτέρω συλλογική μείωση της παραγωγής σε περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια το 2020, σε σχέση με τα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια που ήδη λειτουργούσαν στην αγορά.

Η Σαουδική Αραβία έκρινε απαραίτητη την υποστήριξη των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες είχαν μειωθεί κατά 30% από την αρχή του έτους λόγω της παγκόσμιας επιδημίας του Covid-19, η οποία υποσκάπτει σήμερα την παγκόσμια οικονομία και επηρεάζει άμεσα την ζήτηση αργού πετρελαίου.

Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, η Ρωσία συμφώνησε να παρατείνει την αρχική συμφωνία μείωσης της παραγωγής μέχρι τα τέλη του 2020, αλλά αρνήθηκε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή. Θεωρούσε ότι οι σημερινές τιμές του πετρελαίου είναι ικανοποιητικές, βασίζοντας τις προβλέψεις της για το βαρέλι του Brent στα 42 δολάρια. Ως εκ τούτου, επιθυμούσε να διατηρήσει την παραγωγή της προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά έναντι των αμερικανών παραγωγών σχιστολιθικού.

Ωστόσο, η νέα συμφωνία μείωσης της παραγωγής προέβλεπε μείωση περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών για τις χώρες του ΟΠΕΚ, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 500.000 βαρέλια θα μοιράζονταν οι υπόλοιπες χώρες παραγωγής. Ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλέξανδρος Νόβακ, κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην οργάνωση η οποία, από το 2016 με τη δημιουργία του ΟΠΕΚ +, ελέγχει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και επέτρεψε στην τιμή του αργού πετρελαίου να αυξηθεί κατά μέσο όρο 14% τα τελευταία τρία χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις συμφωνίες μείωσης υποστηρίχθηκαν από τη Σαουδική Αραβία, και ο οργανισμός έχει ωφεληθεί από τη μείωση της παραγωγής στο Ιράν, τη Λιβύη και τη Βενεζουέλα, η Ρωσία μέχρι στιγμής ακολουθούσε σχετικά πιστά τις συστάσεις του συνασπισμού (ποσοστό συμμόρφωσης 81% τον Φεβρουάριο). Απορρίπτοντας τη νέα πρόταση του ΟΠΕΚ, η Ρωσία φαίνεται να θέλει να θέσει τέλος στον ΟΠΕΚ +.

Πόλεμος τιμών

Ως αποτέλεσμα, η ισχύουσα συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (mb / d) θα λήξει στα τέλη Μαρτίου, και οι χώρες παραγωγής μπορούν θεωρητικά στη συνέχεια να αυξήσουν την παραγωγή τους. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαμε να εισέλθουμε και πάλι σε περίοδο επιθετικού ανταγωνισμού (όπως το 2014), όπου κάθε παραγωγός προσπαθεί να διατηρήσει το μερίδιό του στην αγορά μεγιστοποιώντας την παραγωγή του και μειώνοντας τις τιμές του.

Η Σαουδική Αραβία αντέδρασε αμέσως και ξεκίνησε έναν πόλεμο τιμών μειώνοντας στις 15 Μαρτίου την επίσημη τιμή πώλησης για τον Απρίλιο του αραβικού φωτός κατά 4 έως 6 δολάρια το βαρέλι για την Ασία και 7 για τις Ηνωμένες Πολιτείες (η μεγαλύτερη πτώση των τιμών σε είκοσι χρόνια), καθώς και ανακοινώνοντας αύξηση της παραγωγής τους κατά 25% σε 12,3 mb / d για τον επόμενο μήνα.

Η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά θυμίζει την περίοδο 2014-2015, κατά την οποία η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε από περίπου 110 δολάρια ανά βαρέλι σε λιγότερο από 35 δολάρια, ή το ακόμα πιο μακρινό σοκ πετρελαίου του 1986.

Το σύνολο των αποφάσεων που ελήφθησαν από τη Μόσχα και το Ριάντ φαίνεται να έχουν κοινό σκοπό: να σπάσουν την τριαρχία Σαουδική Αραβία – Ηνωμένες Πολιτείες – Ρωσία, με τη μείωση της παραγωγής μη συμβατικού πετρελαίου σε αμερικανικό έδαφος. Πράγματι, με το να ξαναγίνουν κορυφαίοι παραγωγοί του κόσμου, οι τελευταίοι αναστάτωσαν τη γεωπολιτική του πετρελαίου με τη συνεχή αύξηση της παραγωγής τους από το 2012 έως το 2019 (από περίπου 6 έως 13 mb / d). Ωστόσο, ένα πλαίσιο χαμηλών τιμών θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να παρεμποδίσει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσουν την παραγωγή τους, καθώς το κόστος παραγωγής μη συμβατικού πετρελαίου είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο του συμβατικού πετρελαίου.

Παρόλο που ορισμένοι παίκτες μπορούν να αποκομίσουν κέρδη εστιάζοντας στα πιο παραγωγικά πεδία, το 90% των ανεξάρτητων αμερικανών παραγωγών δεν έχει ακόμα δημιουργήσει θετική ταμειακή ροή για ένα ολόκληρο έτος και σχεδόν 185 προμηθευτές πετρελαίου έχουν κηρύξει πτώχευση από το 2015.

Η εταιρεία Rystad προβλέπει μείωση της επένδυσης στην έρευνα και την παραγωγή κατά 100 δισ. δολάρια, από τα οποία περίπου 65 δισ. δολάρια αφορούν το μη συμβατικό πετρέλαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πλαίσιο ενός έτους εκλογών, η νέα αυτή κατάσταση, αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη βιομηχανία πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών και να διαταράξει την σκακιέρα της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση, εξάλλου, αντέδρασε αμέσως και εξετάζει ένα πακέτο για να βοηθήσει την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία, κίνηση που συνοδεύεται από πτώση των βασικών επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πιθανό τέλος του ΟΠΕΚ + έρχεται σε μια εποχή που η αγορά αποσταθεροποιείται σε μεγάλο βαθμό λόγω της επιδημίας κορονοϊού και των συνεπειών της στην παγκόσμια δραστηριότητα. Πράγματι, η επιβράδυνση της κινεζικής δραστηριότητας λόγω των δραστικών μέτρων περιορισμού είχε ήδη σταματήσει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στις αρχές του 2020, σε μια εποχή όπου υπήρχε  ήδη υπερπροσφορά στην αγορά. Το 2019, η Κίνα αντιπροσώπευε σχεδόν το 80% της αύξησης που σημειώθηκε στην αγορά. Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, με περίπου 10 mb / d, η Κίνα είναι σημαντικός παράγοντας στην αγορά.

20 δολάρια το βαρέλι;

Στην τελευταία έκθεση που δημοσίευσε στις 9 Μαρτίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) πρότεινε τρία σενάρια για την πρόβλεψη της ζήτησης πετρελαίου για το έτος 2020. Στο κεντρικό του σενάριο, ο ΔΟΕ θεωρεί ότι η παγκόσμια ζήτηση για το πετρέλαιο αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 90.000 βαρέλια / ημέρα. Συνεπώς, ο οργανισμός θεωρεί ότι η διάδοση του κορονοϊού θα ελέγχεται κατά το πρώτο τρίμηνο στην Κίνα και ότι, παρά την επέκταση σε άλλες περιοχές (Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιράν, Κορέα, Ιαπωνία κ.λπ.), οι συνέπειες στην κατανάλωση πετρελαίου θα ήταν πιο περιορισμένες.

Το απαισιόδοξο σενάριο, από την πλευρά του, προβλέπει μείωση της ζήτησης πετρελαίου κατά 730.000 βαρέλια ημερησίως το 2020 και λαμβάνει υπόψη την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη, την Ασία και άλλες παγκόσμιες οικονομικές ζώνες και την αργή ανάκαμψη των οικονομιών στα επόμενα τρίμηνα.

Όσον αφορά το αισιόδοξο σενάριο, αναμένει περιορισμένη αύξηση της ζήτησης σε 480.000 βαρέλια ημερησίως λόγω χαμηλής εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το σενάριο, ο ΔΟΕ θεωρεί ότι οι περιορισμοί στον τομέα των μεταφορών είναι περιορισμένοι.

Οι αναλυτές και οι τράπεζες αναθεώρησαν, ως επί το πλείστον, προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Έτσι, η τράπεζα Goldman Sachs, η οποία προέβλεπε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια στα τέλη του 2019, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της σε 550.000 βαρέλια τον Φεβρουάριο και τώρα κλίνει προς μια μείωση κατά 150.000 βαρέλια.

Η τράπεζα εκτιμά επίσης ότι ο πόλεμος τιμών που ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να παρασύρει τις τιμές του πετρελαίου περίπου στα 20 δολάρια το βαρέλι! Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2020, την πρώτη μετά το 2009 και την ύφεση που προκάλεσε η οικονομική κρίση.

Χώρες εξαρτώμενες από το πετρέλαιο

Για τις χώρες παραγωγής, ο πόλεμος τιμών που εξαπέλυσε η Σαουδική Αραβία μπορεί να αποτελέσει πηγή βαθιάς αστάθειας. Οι χώρες αυτές είναι πράγματι αντιμέτωπες με πολλές αβεβαιότητες στην τρέχουσα δυναμική της ενεργειακής μετάβασης.

Τα ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση και το επίπεδο των τιμών, τα οποία θα αλλάξουν ανάλογα με την ταχύτητα της μετάβασης, καθιστούν την θέση των χωρών εξαγωγής υδρογονανθράκων εύθραυστη.

Αυτό το πλαίσιο μετάβασης καθιστά αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό του οικονομικού τους μοντέλου. Επομένως, η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Σαουδική Αραβία δεν είναι συμβατή με την επιθυμία της για οικονομική διαφοροποίηση μέσω του σχεδίου “Vision 2030” που εκπόνησε το 2016. Πράγματι, το πλεόνασμα των εσόδων από το πετρέλαιο πρέπει να επιτρέπει την χρηματοδότηση της οικονομίας μετά το πετρέλαιο.

Ως εκ τούτου, οι υδρογονάνθρακες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα τρία τέταρτα των εξαγωγών για 9 από τις 15 πρώτες χώρες εξαγωγής και, επομένως, ένα ουσιαστικό μέσο για την ενσωμάτωσή τους στη διεθνή οικονομική σκηνή. Εάν οι καταστάσεις είναι διαφοροποιημένες, υπάρχει μια πραγματική οικονομική εξάρτηση των κρατών από τα έσοδα του τομέα των υδρογονανθράκων: από το 25% του προϋπολογισμού για τη Ρωσία, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει σχεδόν στο 78% του προϋπολογισμού για τη Σαουδική Αραβία και στο 80% για το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Ωστόσο, σήμερα, η τιμή του πετρελαίου που απαιτείται για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού των πετρελαιοπαραγωγών κρατών υπερβαίνει για όλες τις χώρες παραγωγής τα 50 δολάρια. Ανερχόταν σε 84 δολάρια για τη Σαουδική Αραβία, περίπου 50 δολάρια για το Ιράκ, το Κουβέιτ και το Κατάρ και περισσότερα από 100 δολάρια στη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το σύνολο των σχεδίων διαφοροποίησης θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση, καθυστερώντας περαιτέρω την αναγκαία μετατροπή αυτών των οικονομιών. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλαπλασιασμό των κοινωνικών αναταραχών, ιδίως σε χώρες με νεαρό πληθυσμό.

Φρένο στην ενεργειακή μετάβαση

Οι συνέπειες είναι επίσης νομισματικές: το ρούβλι υποτιμήθηκε σημαντικά λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και το ρωσικό νόμισμα έφθασε έτσι στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ και του δολαρίου από το 2016.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι καλή είδηση ούτε για τη δυναμική της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης. Πράγματι, οι τιμές του πετρελαίου είναι καθοριστικές για τις αγορές ενέργειας και επηρεάζουν τις τιμές άλλων ενεργειακών προϊόντων. Συνεπώς, η αγορά δεν στέλνει τα απαραίτητα μηνύματα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ούτε σε ορυκτά καύσιμα) και, χωρίς σημαντική υποστήριξη από τα κράτη, κινδυνεύουν να καταγράψουν επιβράδυνση τα επόμενα τρίμηνα.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου GENERATE έχουν επισημάνει την ισχυρή εξάρτηση της καινοτομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα από τις τιμές του πετρελαίου, μια σύνδεση που δίνει σημαντική θέση στις χώρες παραγωγής υδρογονανθράκων στο πλαίσιο της σημερινής ενεργειακής μετάβασης. Το μόνο θετικό σημείο είναι ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε πολλά κράτη να μειώσουν τις επιδοτήσεις τους για ορυκτά καύσιμα.

Συνεπώς, τα τρέχοντα γεγονότα στην αγορά πετρελαίου είναι φορείς μελλοντικής αστάθειας. Ο κοροναϊός επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές πετρελαίου. Επισημαίνει τις γεωπολιτικές αντιπαλότητες μεταξύ των παραγόντων και θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική πολλών κρατών.

Από τον Emmanuel Hache, Οικονομολόγο, IFP Énergies nouvelles και τον Jérôme Sabathier, Διευθυντή του Τμήματος Οικονομίας και Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης, Τμήμα Οικονομίας και Παρακολούθησης, IFP Énergies nouvelles. Πηγή: www.latribune.fr