Ο δίμηνος οδικός χάρτης Χατζηδάκη για ενέργεια και ΔΕΗ

323

Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι μήνες της ΔΕΗ -0,25% , καθώς όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει προγραμματίσει θεσμικές παρεμβάσεις και άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναστήλωση της εταιρείας.

Έτσι σήμερα ή αύριο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το ενεργειακό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα 10 μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας επιχείρησης με κυριότερο αυτό της άρσης της μονιμότητας για τους νεοπρασλαμβανόμενους, καθώς κι εκείνα για την αλλαγή της εταιρικής διακυβέρνησης.

Επίσης, το ίδιο διήμερο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο που θα κυρώνει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Πλέον το μεταβατικό μέτρο προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού αποτελεί παρελθόν, και όλες οι προσπάθειες πια επικεντρώνονται στο να επισπευστεί η αγορά προθεσμιακών προϊόντων ενέργειας, χωρίς φυσική παράδοση, που εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει δυνατότητες hedging στους προμηθευτές ρεύματος. Μάλιστα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς έχει αναγγείλει τη λειτουργία της αγοράς τον Φεβρουάριο.

Η δύσκολη αποστολή, όμως, για τον Κωστή Χατζηδάκη δεν τελειώνει με την ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων. Για το πρώτο, μάλιστα, εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει περί τις 20 Νοεμβρίου. Ο υπουργός προγραμματίζει και περιοδεία, εντός του μήνα, στη Δυτική Μακεδονία και ενδεχομένως και στη Μεγαλόπολη, όπου θα επιδιώξει να έχει ο ίδιος διάλογο με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς των συγκεκριμένων περιοχών, ενόψει του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων. Αυτές αναμένεται να αποσύρονται από την αγορά σταδιακά μέχρι το 2028 οπότε και το πάλαι ποτέ εθνικό μας καύσιμο θα αποτελεί παρελθόν.

Η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης έχει τεράστιο δρόμο μπροστά της με δεδομένη την ανάγκη να εκπονηθούν πλάνα ανάπτυξης των συγκεκριμένων περιοχών, προκειμένου να μην μαραζώσουν οικονομικά. Ο λιγνίτης και η ΔΕH ήταν οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες που κρατούσαν ζωντανές τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Ο κύκλος των παρεμβάσεων για τη δημόσια εταιρεία αναμένεται να κλείσει περί τον Δεκέμβριο οπότε και όπως έχει ανακοινώσει θα είναι έτοιμο το χρονοδιάγραμμα των μεγάλων αλλαγών. Ο υπουργός υπαινίσσεται ουσιαστικά την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου της McKinsey & Company, η οποία θα περιγράφει με σαφήνεια και ακρίβεια το αναπτυξιακό σχέδιο της ερχόμενης πενταετίας. Πιο συγκεκριμένα θα επικαιροποιεί το υπάρχον business plan και θα θέτει τους συγκεκριμένους στόχους για το προσωπικό που θα πρέπει να αποχωρήσει, το χρόνο κλεισίματος των 14 λιγνιτικών μονάδων, αλλά και τους νέους επιχειρηματικούς τομείς όπου θα πρέπει να στραφεί η ΔΕΗ -0,25% προκειμένου να βρει πηγές εσόδων.

Τότε, σε συνδυασμό και με τις αποφάσεις για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ και τη συμφωνία με την Κομισιόν θα έχει ξεδιπλωθεί όλο το πακέτο των παρεμβάσεων τόσο για τη δημόσια εταιρία όσο και για την αγορά ηλεκτρισμού.

πηγή