Νέο άλμα για το αργό παρά τις ζοφερές προβλέψεις της IEA για τη ζήτηση

250

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε σήμερα ότι με βάση τις τελευταίες της προβλέψεις η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα υποχωρήσει 6% το 2020, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση των τελευταίων 70 ετών.

Η IEA ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι η ζήτηση του πετρελαίου ενδεχομένως να υποχωρήσει κατά 9%, επιστρέφοντας την κατανάλωση του πετρελαίου στα επίπεδα του 2012. Παράλληλα, βλέπει πτώση 8% στη ζήτηση άνθρακα, ενώ για την παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρισμού αναμένει πτώση της τάξης του 5%.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά σήμερα, παρά τις ζοφερές προβλέψεις της IEA, στο παγκόσμιο κλίμα αισιοδοξίας που έχουν διαμορφώσει οι ανακοινώσεις για μια πιθανή θεραπεία έναντι του κορονοϊού. Ο αμερικανικός κολοσσός Gilead Sciences ανακοίνωσε χθες ότι σε δύο κλινικές δοκιμές του αντιικού φαρμάκου remdesivir διαπιστώθηκε θετική ανταπόκριση και επιτάχυνση της ίασης περιστατικών κορονοϊού.

Σε αυτό το κλίμα οι τιμές του αμερικανικού αργού κερδίζουν 9,6% και σκαρφαλώνουν στα 16,51 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το χθεσινό του ράλι κατά 22% στη Νέα Υόρκη.

Το Brent στο μεταξύ σημειώνει άλμα 5,6% στα 23,81 δολ. το βαρέλι.