Η Γαλλία λέει “adieu” στο πλαστικό με κυκλική οικονομία και ανακύκλωση

156

Το τέλος της εκτύπωσης εισιτηρίων, της πώλησης φαρμάκων σε κουτιά και των πλαστικών μιας χρήσης, την ενθάρρυνση της επισκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, τη συστηματικότερη και πιο εξειδικευμένη ανακύκλωση και άλλες κεφαλαιώδεις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά και στις συνήθειες των γάλλων πολιτών δρομολογεί το νομοθέτημα «υπέρ της κυκλικής οικονομίας και κατά της σπατάλης», το οποίο ενέκρινε η γαλλική Εθνοσυνέλευση και έχει πάρει ήδη την άγουσα για τη Γερουσία.

Πρόκειται για δεσμεύσεις του ίδιου του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παραμένει προσηλωμένος στην υιοθέτηση από τους γάλλους πολίτες ενός φιλικότερου προς το περιβάλλον τρόπου ζωής.

Εγχρωμοι κάδοι

Ο γαλλικός νόμος έχει τριπλό στόχο: τη μείωση της χρήσης, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των προϊόντων προκειμένου, σε πρώτη φάση, να μειωθούν έως το έτος 2025 κατά 50% τα οικιακά απορρίμματα (ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται ο όγκος των απορριμμάτων το έτος 2015).

Το σχέδιο νόμου ευνοεί τις πωλήσεις αγαθών σε χονδρική ή «χύμα» και αποθαρρύνει την πώληση συσκευασιών και δη ατομικών. Επίσης επεκτείνεται το σύστημα διαχωρισμού των ανακυκλούμενων υλικών.

Τα εισιτήρια δεν θα εκτυπώνονται

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να θέσει τέρμα και στη συστηματική εκτύπωση των εισιτηρίων. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 οι συναλλαγές στα ταμεία των σταθμών όλων των μέσων μεταφοράς θα γίνονται δίχως την εκτύπωση εισιτηρίου αξίας κάτω των 10 ευρώ.

Το πλαστικό υπό διωγμόν

Εν όψει της υιοθέτησης μέτρων για την προώθηση της ανακύκλωσης και για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι βασικές ρυθμίσεις του νέου γαλλικού νόμου αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον:

– Καταργείται πλήρως η χρήση μη ανακυκλωμένων πλαστικών μετά την 1η Ιανουαρίου 2025.

-Απαγορεύεται η πώληση στη γαλλική αγορά πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης μετά το 2040.

-Μειώνεται κατά 50% έως το έτος 2030 ο αριθμός των πλαστικών φιαλών μιας χρήσης που πωλούνται στη χώρα.

-Επεκτείνεται η εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Οι επαγγελματίες θα υποχρεούνται να χρηματοδοτούν τη διαχείριση των απορριμμάτων που συνδέονται με τη δραστηριότητα και τα προϊόντα τους. Από το 2022 η υποχρέωση αυτή θα εφαρμοστεί στους τομείς των οικοδομικών υλικών, στα παιχνίδια, στα είδη σπορ και ψυχαγωγίας, καθώς και στα είδη μαστορέματος και κήπου. Από το 2024 θα εφαρμοστεί ακόμη και στα εμποτισμένα με σαπούνι ή άλλο υγρό μαντιλάκια για προσωπική και οικιακή χρήση.

-Θεσπίζεται υποχρεωτικό και δίχως εξαιρέσεις πρόστιμο 1.500 ευρώ για παράνομη απόρριψη αποβλήτων και απορριμμάτων.

-Τερματίζεται έως την 1η Ιανουαρίου 2023 η χρήση πλαστικού ή συσκευασιών μιας χρήσης στα γεύματα που σερβίρονται στα μαγειρεία και στα φαστ φουντ.

-Απαγορεύονται όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται με αυτοδιασπώμενο πλαστικό, που όταν διαλύεται σε πολύ μικρά κομμάτια συμβάλλει στη ρύπανση των ωκεανών.

-Απαγορεύεται από την 1η Ιανουαρίου 2021 η δωρεάν διανομή πλαστικών φιαλών σε διοργανώσεις που είναι ανοικτές στο κοινό (δέχονται περισσότερους από 300 επισκέπτες).