ΗΠΑ: Πτώχευσε η πρωτοπόρος εταιρεία του σχιστολιθικού αερίου

112
σχιστολιθικό αέριο

Πτώχευση κήρυξε η Chesapeake Energy την Κυριακή, η πρωτοπόρος της αμερικανικής επανάστασης σχιστολιθικού, η μεγαλύτερη παραγωγός των ΗΠΑ, η οποία υπέκυψε στη συντριβή των τιμών αργού, που πλήττει τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η αίτηση για υποβολή στο Αρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα αναμενόταν νωρίτερα και όχι αργότερα.

Ωστόσο, η χρεοκοπία μίας εταιρείας που ηγήθηκε του σχιστόλιθου πριν από μία δεκαετία, βοηθώντας τις ΗΠΑ να γίνει η μεγαλύτερη παραγωγική χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, θα έχει επιπτώσεις σε έναν τομέα που καταγράφει τη μεγαλύτερη κατάρρευση εδώ και δεκαετίες.

Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει συμφωνήσει με την πλειοψηφία των πιστωτών της για την εξάλειψη 7 δισ. δολαρίων χρέους και πως έχει εξασφαλίσει $925 εκατ. χρηματοδότηση για να συνεχίσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της πτώχευσης.

Η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση σε δικαστήριο στο Τέξας. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, οι δανειστές συμφώνησαν καταρχήν να παρέχουν χρηματοδότηση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την έξοδο από την πτώχευση.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η υποβολή της αίτησης πτώχευσης της Cheaspeake πιθανότατα θα ανοίξει την πόρτα και για άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον σχιστόλιθο και που ήδη είχαν αποδυναμωθεί φέτος, πριν η χειρότερη συντριβή των τελευταίων δεκαετιών χτυπήσει τον κλάδο.

Μέχρι το τέλος Μαΐου, 18 εταιρείες έρευνας και παραγωγής των ΗΠΑ είχαν υποβάλει αίτηση πτώχευσης φέτος, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Haynes και Boone.