Δύσκολο για την Τουρκία να αγνοήσει την παρουσία της Total στην ΝΑ Μεσόγειο

240

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, με δραστηριότητα σε περισσότερες από 130 χώρες, η γαλλική Total διατηρεί ισχυρή παρουσία στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η Total είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Κυπριακή ΑΟΖ αφού έχει εξασφαλίσει δικαιώματα, είτε μόνη, είτε με συμμετοχή σε κοινοπρακτικά σχήματα, σε έξι από τα συνολικά εννέα οικόπεδα που έχει δημοπρατήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι παρά τις τουρκικές προκλήσεις προχωρά κανονικά το ερευνητικό πρόγραμμά της, όπως και το πρόγραμμα εκμετάλλευσης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου.
Σημαντική είναι όμως και η δραστηριοποίησή της νότια της Κρήτης, αφού η γαλλική εταιρεία έχει τεθεί επικεφαλής των ερευνών της κοινοπραξίας που απαρτίζεται από την ίδια, σε ποσοστό 40%, την Exxon Mobil που κατέχει επίσης 40% και τα ΕΛΠΕ που μετέχουν με ποσοστό 20%. Η έρευνα των υποθαλάσσιων οικοπέδων στην Κρήτη θα διαρκέσει, συνολικά, οκτώ έτη και στο πλαίσίο αυτό θα πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις σε βάθη 4,000 μέτρων.
Κληθείς να σχολιάσει την έντονη παρουσία της γαλλικής εταιρείας στην περιοχή, ο κ. Κωστής Σταμπόλης, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) δήλωσε μιλώντας στην κάμερα του ΣΚΑΪ: «Είναι δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα αν πράγματι μας θωρακίζει η παρουσία τους. Όμως αν εταιρείες αυτού του μεγέθους έχουν παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο, έχουν παραγωγή και χιλιάδες εργαζομένους, δεν μπορεί να αγνοηθεί εύκολα η παρουσία τους από την Τουρκική πλευρά».
Ο κ. Σταμπόλης, δεν παρέλειψε να εξηγήσει και τις συναφείς δραστηριότητες της Total στη Λιβύη, λέγοντας πως “η TOTAL είναι στη Λιβύη εδώ και 60 χρόνια, έχει παραχωρήσεις, παράγει και πρόσφατα, το Δεκέμβριο υπέγραψε νέα συμφωνία με την κυβέρνηση του Σαράτζ για ένα καινούριο κοίτασμα. Δεν νομίζω πως θα προχωρήσουν άμεσα, στην υλοποίηση αυτής της συμφωνίας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, δείχνει όμως ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι παίκτης και στη Λιβύη.”
Ποιά είναι η ιστορία της Total
Η εταιρεία ιδρύθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας Πουανκαρέ απέρριψε την ιδέα της δημιουργίας μιας εταιρικής σχέσης με την Shell υπέρ της δημιουργίας μιας εξ ολοκλήρου γαλλικής εταιρείας πετρελαίου. Ιδρύθηκε το 1924 ως “γαλλική εταιρεία πετρελαίου” με την υποστήριξη 90 γαλλικών τραπεζών και μετονομάστηκε σε TOTAL στις αρχές της δεκαετίας του 90 όταν μειώθηκε δραματικά η συμμετοχή του γαλλικού δημοσίου και εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Σήμερα η TOTAL διαθέτει περισσότερα από 800 σημεία παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο, απασχολεί 100,000 υπαλλήλους ξοδεύει πάνω από δισ. ευρώ στην έρευνα το χρόνο και έχει έσοδα 180 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσο περίπου το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Πηγή: energia.gr