ΔΕΠΑ, Target Model και άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στο τραπέζι

318

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την απλοποίηση των όσων ισχύουν σήμερα για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και χρήσεις γης συζήτησαν χθες Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Ειδικότερα, εστίασαν στην προώθηση νέων ρυθμίσεων που αφορούν στη διευκόλυνση αδειοδοτήσεων για εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και για τουριστικές επενδύσεις ή βιομηχανίες. Επίσης, η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σχέδιο για την κατηγοριοποίηση των διάφορων δραστηριοτήτων ως προς την περιβαλλοντική όχληση που προκαλούν στο περιβάλλον, η οποία θα επηρεάζει και τη χωροθέτησή τους σε διάφορες ευαίσθητες περιοχές της χώρας.

Σήμερα Πέμπτη, το «μενού» περιλαμβάνει τις εξελίξεις γύρω από το Κτηματολόγιο, τις πέντε «ορφανές» μελέτες, οι οποίες λόγω δικαστικών εμπλοκών έχουν κολλήσει, καθώς και τα «αγκάθια» που αναδείχθηκαν με την κτηματογράφηση σε νησιά των Δωδεκανήσων. Επίσης, πιθανώς θα συζητηθούν και  οι αλλαγές που προωθούνται στο σύστημα εξέτασης των αντιρρήσεων των πολιτών, το οποίο σήμερα έχει μπλοκάρει.

Όσο για τις διαβουλεύσεις που αφορούν στα ενεργειακά ζητήματα αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή. Τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα διαδεχθούν την ερχόμενη εβδομάδα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Σχετικά με τις ενεργειακές εκκρεμότητες, η ενημέρωση θα επικεντρωθεί πρωτίστως στα ζητήματα που αφορούν στους διαγωνισμούς της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά και στην εφαρμογή του Target Model (του Μοντέλου Στόχου της ΕΕ για τη δημιουργία μιας ενιαίας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας), το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει, εάν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στις δυνατότητες υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αλλά και στο ζήτημα του Ειδικού Λογαριασμού  ΑΠΕ, από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει και πάλι λογιστικό έλλειμα.

Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της ΔΕΗ σε σχέση με τη δεσπόζουσα θέση που έχει στον λιγνίτη, αν και πρόκειται για θέμα που χειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp), με την οποία το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν κρίσιμες διεργασίες, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε σύμπλευση απόψεων.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν θεωρούν ότι η απολιγνιτοποίηση δεν είναι αρκετή, σε αντίθεση με την ελληνική θέση που βασίζεται στη λογική ότι, με το σταδιακό σβήσιμο των λιγνιτών έως το 2028 δεν τίθεται ζήτημα πρόσβασης τρίτων στους λιγνίτες για παραγωγή ενέργειας.  Προκειμένου να μην υπάρξει αδιέξοδο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) με τη συμμετοχή ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας αλλά και, ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος,  η οποία θα αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε ανταγωνιστική τιμή. Ωστόσο, η πρόταση για την ώρα φαίνεται ότι έχει «σκαλώσει» κι αυτό διότι oi βιομηχανίες της υψηλής τάσης που διαθέτουν μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο SPV και οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, στις οποίες δεν εφαρμόζεται ανάλογος μηχανισμός.

Πηγή: tovima.gr