ΔΕΗ: Παρουσιάζει στο Λονδίνο τον στρατηγικό σχεδιασμό της

326

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στο Λονδίνο θα πραγματοποιηθεί τελικώς το investor day της ΔΕΗ, στη διάρκεια του οποίου η διοίκηση της εισηγμένης θα παρουσιάσει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τις νέες γενικές στρατηγικές προτεραιότητες αλλά και την εξειδίκευση του στρατηγικού της σχεδιασμού. Στο διάστημα, όπως σημειώνει το capital.gr, μέχρι τότε αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο θέμα της τιτλοποίησης, με τη ΔΕΗ να έχει δεχθεί προσφορές για τα δύο πακέτα των ληξιπρόθεσμων (60 και 90 ημερών).

Στόχος της διοίκησης είναι στο Λονδίνο να γίνει ενώπιον των εκπροσώπων των ξένων θεσμικών αλλά και των διεθνών αναλυτών, η εξειδίκευση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της επιχείρησης, η οποία θα περιλαμβάνει και τα επενδυτικά σχέδια για τις ΑΠΕ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) αλλά και για το διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, που όπως είναι γνωστό θα ιδιωτικοποιηθεί σε ποσοστό 49% το Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με τη ΔΕΗΑΝ, άλλωστε, το κεντρικό στοίχημα της ΔΕΗ αφορά στην απολιγνιτοποίηση και τη επενδυτική στροφή στις ΑΠΕ. Σε αυτό το μέτωπο, η εταιρεία αναμένεται να έχει να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα, τόσο σε σχέση με τα υπό κατασκευή έργα όσο και ως προς τα νέα πρότζεκτ που αναπτύσσει, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα η εταιρεία αναμένει από τον σύμβουλο McKinsey την εκπόνηση του νέου στρατηγικού σχεδιασμού για το ΔΕΔΔΗΕ, που αναμένεται να παραδοθεί στον επόμενο μήνα και θα περιλαμβάνει τα βήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση των φιλόδοξων επενδύσεων ψηφιοποίησης του δικτύου και των μετρητών αλλά και των αναγκαίων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου δικτύου διανομής.

Τέλος να σημειωθεί ότι από πλευράς ΔΕΗ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες για χρηματοδότηση, το εγχείρημα της εξόδου στις διεθνείς αγορές με νέο διεθνές ομόλογο, που θα μειώσει το συνολικό κόστος δανεισμού της επιχείρησης, μετατίθεται χρονικά για τα τέλη του 2020 αρχές 2021, προκειμένου να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και η “νέα ΔΕΗ” να έχει “πείσει” τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Στον αντίποδα από τη διαδικασία της τιτλοποίησης οφειλών ύψους 1,5 δισ. η εταιρεία προσβλέπει στην άντληση κεφαλαίων ύψους έως 500 εκατ. ευρώ.