Ανοίγει η αυλαία για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

317

Προ των πυλών το άνοιγμα του VDR για να προχωρήσουν οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί στο τομέα των Υποδομών και της Εμπορίας.

Θέμα λίγων ημερών είναι η ενεργοποίηση του Virtual Data Room για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και αντίστοιχα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μια διαδικασία αναγκαία προκειμένου να καταρτιστούν οι δεσμευτικές προσφορές από τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των ημερών μεταξύ της ΔΕΠΑ και του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να οριστικοποιηθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να προχωρήσουν οι δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις του ενεργειακού χαρτοφυλακίου από τις οποίες προσδοκώνται σημαντικά έσοδα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Με την λειτουργία του VDR και αφού υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες εμπιστευτικότητας, οι επενδυτές θα μπορούν να αντλούν στοιχεία και δεδομένα για τις δύο εταιρείες που είναι κρίσιμα για την κατάρτιση  των προσφορών.

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία και την πορεία των δύο διαγωνισμών, θεωρείται δύσκολο μέχρι τα τέλη του έτους να έχει αναδειχτεί ανάδοχος για τον τομέα των Υποδομών ενώ είναι σαφές ότι για τον τομέα της Εμπορίας δεν θα υπάρξει λευκός καπνός πριν από το α΄εξάμηνο του 2021.

Στον διαγωνισμό για τις υποδομές θα αναμετρηθούν έξι μνηστήρες: η Ιταλική Italgas, η Τσέχικη EPH και τα επενδυτικά fund First State Investments από την Αυστραλία, το επίσης Αυστραλιανό Macquarie, το αμερικανικό KKR και το Κινεζικό SinoCEEF. Μεταξύ των επενδυτών δεν μπορούν να υπάρξουν συμμαχίες ωστόσο η προκήρυξη επιτρέπει να υπάρξουν συνεργασίες με άλλες εταιρείες εκτός διαγωνισμού.

Σε ελληνική υπόθεση που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολύ ισχυρών ενεργειακών ομίλων αναδεικνύεται και ο διαγωνισμός της Εμπορίας. Στην επόμενη φάση έχουν περάσει 7 υποψήφιοι, ήτοι οι κοινοπραξίες Motor Oil Hellas – ΔΕΗ και ΕΛΠΕ – Edison,  η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, η Shell και η MET Group.

Ο διαγωνισμός δίνει την δυνατότητα του συνασπισμού δυνάμεων στο επόμενο στάδιο, το οποίο και θα καθορίσει την τελική μορφή των διεκδικητών αλλά και το ύψος του τιμήματος. Στο διαγωνισμό αυτό προβλέπεται διαβάθμιση σε ότι αφορά την προσκόμιση των στοιχείων από το VDR. Για παράδειγμα κατά το πρώτο στάδιο αναμένεται η χορήγηση μη ευαίσθητων θεμάτων στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι. Στο δεύτερο στάδιο, η προσκόμιση ευαίσθητων θεμάτων που θα δίνονται μόνο σε συμβούλους και στο τρίτο η χορήγηση απόρρητων στοιχείων που θα απαιτείται η φυσική παρουσία των υποψηφίων στην ΔΕΠΑ.

Χθες, η ΔΕΠΑ συνυπέγραψε τη συμφωνία για την συμμετοχή με 20% στο FSRU, της Βουλγαρικής Bulgartransgaz καθώς εδώ και λίγους μήνες έχει εισέλθει στη μετοχική σύνθεση της Gastrade. Πρόκειται για την εταιρεία που θα υλοποιήσει την επένδυση των 383 εκ. ευρώ στην Αλεξανδρούπολη για την κατασκευή πλωτής μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην επένδυση της Αλεξανδρούπολης έχει περάσει στον τομέα της Εμπορίας, πράγμα που σημαίνει ότι στην τελική μορφή και με εξαίρεση τη συμμετοχή των Βουλγάρων, το έργο θα ανήκει σε ιδιώτες.

Στο θέμα, αναφέρθηκε χθες και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. “Η επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει το έργο του Τερματικού Σταθμού (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης, ένα έργο εθνικής σημασίας, δίνει τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο έργο δώρο σε κάποιο ιδιώτη”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι το ποσοστό αυτό δίνεται ως τμήμα της περιουσίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας και όχι της ΔΕΠΑ Υποδομών ή της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.

Πηγή: newmoney.gr