Αλ. Σδούκου στη HAEE: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση

522
Αλεξάνδρα Σδούκου

Το νομοσχέδιο που παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου στη συζήτηση με θέμα «Η Ηλεκτροκίνηση στην Αιχμή της Πράσινης Ανάπτυξης | Το Νέο Νομοσχέδιο» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE).

“Είμαι σίγουρη ότι θα είναι ένα αρκετά καυτό θέμα, που θα συζητηθεί πολύ. Πολυδιάστατη η ηλεκτροκίνηση, με πολλές πτυχές και εφαρμογές”, τόνισε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ και συμπλήρωσε: “Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση, για εμάς δεν είναι ένα πρόγραμμα αντικατάστασης αυτοκινήτων, αλλά έχουμε θέσει στόχους για μείωση των ρύπων. Ο τομέας των μεταφορών παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον στόχο”.

“Το 2030, ένα στα τρία αυτοκίνητα πρέπει να είναι ηλεκτρικά, είναι ο στόχος του ΕΣΕΚ της Ελλάδας. Δεν είναι απλά φιλοδοξία, καθώς υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επίτευξη αυτής της αποστολής”, συνέχισε η κυρία Σδούκου.

Όσον αφορά το πότε θα τεθεί σε διαβούλευση και πότε θα πάει στη Βουλή, ανέφερε: “Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το αμέσως επόμενο διάστημα να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο. Στη συνέχεια θα λανσαριστεί το πρόγραμμα με την πλατφόρμα επιδοτήσεων”.

“Ρίχνουμε για αρχή 100 εκατ. στην αγορά για το υπόλοιπο του 2020 και το 2021, προκειμένου να πετύχουμε αυτούς τους πρώτους στόχους. Αυτά τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο των Ρύπων. Μετά θα υπάρχουν και άλλοι πόροι”, σημείωσε.

Η κυρία Σδούκου έσπευσε να διευκρινίσει, όμως: “Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι μόνο αυτοκίνητα. Όπως φάνηκε και στην καραντίνα, αρκετοί στράφηκαν στα ποδήλατα, και θέλουμε να κρατήσουμε αυτή τη δυναμική. Έως 800 ευρώ η επιδότηση για ηλεκτρικό ποδήλατο και ηλεκτρικό σκούτερ”.